Monday, July 13, 2015

Appi, ma olen nii laisk kirjutaja!

Oeh. Mis seal siis ikka, proovin nüüd miskit kokku klopsida.

Viimati kirjutasin vist Tori võistlusest. Peale seda võistlesime järgmine nädalavahetus Säreveres. Seal läks täitsa hästi, A klassis oli Ceilon 68% I ja Matu 66% II kohal. Matu sõidu rikkus kahjuks ära üks hobune, kes koos oma ratsanikuga kivi/kruusa ala peal (kus lubatud vaid sammu käia) galoppi jooksis. Aga mis seal ikka. L skeemis läks Ceilon nii närvi mingi prügikoti peale mis platsi ääres lehvis ja Matu väsitas ära lahtine liiv ja too ei jõudnud enam joosta. Ceilon sai 62% ja III koht, Matu 60% ja auhinnale ei pääsenud.

Siis puhkasid mu hobused päris jupp aega. Mitu nädalat suisa. Peale jaane hakkasime vaikselt jälle trennitama, kuid kergelt. Ma käisin 3 nv'd järjest erinevate hobustega hüppamas võistlustel ja nautisin niisama elukest. Vahest ju peab :) Ceiloniga võistlesin takistus ka, 75 ja 85cm Keskkülas, mõlemas 4KP, Mexicanaga olin II 85cm. Järgmine päev võistlesin Vapraga ja kuigi tegin head aega suutsin vahel ikka mõne tõkke alla ajada :D Aga mingi III ja IV auhinnaline koht ikka tuli eestlaste arvestuses. Eelmise nädala neljapäeval käisime aga Metsa Talus võistlemas nii Ceilo kui Matuga. Matu sõitis esimest parkuuri milleks olid maalatid. Lõpuks oli tulemuseks siiski 4kp, sest latid siiski võisid tegelikult liikuda. IV koht.


Me harjutasime kodus tervelt oma kuue latiga mis meil on :D Võistlustel olid vahed aga nii kitsad (alguses alla meetri), peale kohtunikuga arutamist sai latid õnneks sutsu üle meetrigi tõstetud. Aga suhteliselt kitsad ikka, Matu lausa hüppas esimesest üle. Sealt tuli ka mõte, et kui tema kurat hüpatatahab, siis las hüppab :D Võtsime siis kätte, panin jalused 4 auku lühemaks ja proovisin soojendusplatsil üle tõkke joosta. Tohoh, Matu hüppas ja kepsutas peale tõket nagu noor poisike. Talle vist päris kohe meeldis. See päev oli Matul teine kord tema senise elu jooksul hüpata, esimene kord oli eelmise aasta sügisel 1x üle ristikese. Ta on ikka nii tubli ja jäin temaga üli rahule. Võtsime siis vastu otsuse, et proovime seda 30cm parkuuri ka. Appi, ta on nii suur ja armas mõmmik lihtsalt! Ta tegi oma tööd nii hästi ja oli nii tublisti käsitletav. Ta küll ei saanud aru, et miks väljakul mingid pukid on ja miks need pulgad ta jalgade ees on ja miks ta neist üle hüppama peab, aga ometi lasi ta end juhtida ja täitis kõik minu nõudmised. Poolel parkuuril väsis Matu aga ära ning ajas mõned latid alla, see peale loobusin, sest ta oli juba piisavalt tööd teinud ja näidanud välja oma head tahet.  Igatahes, (raskeveo)hobuse kohta, kes hüppas teist korda elus, hüppas ta ikka maru vingelt!



Ceilon oli ka super tubli. Vihma sadas nii hirmsalt ja ma ei saa Ceilonile krihve ka alla keerata, kuna eelmine sepp tegi talle mingi 12mm krihviaugud, andsis küll enda tehtud krihvid kaasa (terve suure karbi lausa), aga need ei mahu sisse. Igatahes, Ceilon uisutas nagu ma ei tea mis asi :D Aga suutis mõlemad parkuurid läbida nulliga ja mõlemas sõidus V koht :) Päästis mind juba ikka väga korralikult ja tegi isegi hüppe moodi asju seal :D Mexicanaga sama sõidu võitsin, see oli esimene kord edestada mul Janelyt Mexil (kes jäi muide teiseks :) ), niiet nüüdsest võin oma "hüppekarjääri" maha jälle panna selleks aastaks :D

Reedest pühapäevani viibisin Saaremaal, täna käisin jälle hobustega ratsutamas. Suht raske ikka koolisõidukatega jälle sõita, kui oled viimasel ajal hüpekatega sõitnud :D Panin mõlemal sadulal jaluseid lühemaks, kuid leidsin seal juures endale isegi mugavama istaku. Mul on põhiprobleemiks sääre ette liikumine (eriti kergendades) ja lühema jalusega seda eriti ei teki, vähemalt mitte nii palju. Mõlemad suksud oli täna sõites aga üllatavalt head. Ceilon oli üllatavalt rahulik ja lõdvestunud. Meil on plats jälle uues kohas ja nüüd peame Viktoria kahest koerast mööda minema, et platsile saada. Need aga igakord lõugavad nagu oleks viimne päev kätte jõudnud ja Ceilon kardab neid meeletult. Täna natuke kepsutas, aga oli siiski juhitav, niiet tubli (Y) Eelmine kolmapäev hüppas mitu korda püsti ja kukkus korra pe*seli suht süvagasse kraavi :D Läksin platsile ja Ceilon hakkas midagi kartma, hüppas jälle mitu korda püsti, jäi seisma ja edasi ajamise peale hakkas taandama. Taandas senikaua kuni kukkus kopli äärsesse kuivatuskraavi :D See oli aga mõnusalt täis sadanud, Ceilo ehmatas nii ära, sest ta kardab täiega kui ta saba märjaks saab :D Ka saba pestes hakkab peput väristama ja tõmbab end küüri. Igatahes hüppas ta seal kraavist välja, minul käisid jalad Ceilo selja peal klõpsti kokku ja maandusin Ceilo laudjale. Selle peale ehmatas Ceilo aga veel rohkem, lõi veel takka aga õnneks maandusin mina selle peale jälle sadulasse tagasi. Lõpp hea-kõik hea :D

Järgmine show on meil aga sellel laupäeval Kilgi Tallis. Sõidame mõlema suksuga A ja L skeemi. Peale seda, 1 august, on meil oma enda õue peal suur Raskeveohobuste Show! Kavatseme Matuga päris mitmest alast osa võtta. Tuleb pikk ja raske päev, aga ta on ju ometigi tööhobune ning selleks ju loodud :) Vaja sõita 1x ABC skeem, tünnisõit, agilityt teha ja vigursõit vankriga ka. Lahe saab igatahes olema. Hindama tuleb meid ka Mari-Tiina Jääskeläinen, vot see on ikka kõva sõna. Väike kartus tuleb kohe sisse, paneb rohkem pingutama :D Olen käinud korra Mari-Tiina kliinikus koos Orsella ja Ceiloniga aastaid tagasi, siis sõitis Ceiloniga veel tema enda praegune omanik. Õppisin seal palju juurde ja ta on ikka tõeliselt hea treener. Üritan ikka end ja hobust heast küljest näidata  :)

Aga mis siin siis ikka rohkem leierdada. Homme saavad poisid uued papud alla ning proovin uue platsi ka üles seada. Tahaks ennem võistlust ikka skeemi ka harjutada :)

1 comment:

  1. Palun mõtteid, millised treeningpinded-vatnikud sa "mõmmiku" suuruses hobusele paneksid? Mul on vaja Vertule miskit hankida.

    ReplyDelete