Friday, April 3, 2015

Krista trenn

Pole pikalt kirjutanud, sest endiselt on lahendamata arvutimure. Hetkel saan elukaaslase arvutit kasutada.

PS: eelmise postituse täpsustamiseks, ma tegin liigset paanikat Matu silma ümber, see oli järgmiseks hommikuks juba terve olnud :D

Igatahes, teisipäeval oli Krista trenn. Läksin talli varem kohale, et plats pisut ümber nihutada sõitmata maapinnale, kuid terve plats ujutas :D Pöördusime siis meie eelmise aasta platsile mida siiamaani oleme sõitmata hoidnud, et pehmete ilmadega seda võimalikult vähe kahjustada. Tegime Allaniga tähtedest 20x40 platsi ja valmis ta oligi.

Kui hobune oli soojaks käidud, alustasime sääre eest astumistega sammus. Kuna me sellel hetkel olime platsi kõrval, siis tundus et tuleb hästi välja ja tundus, et astub ilusasti, aga kui ma oleks olnud platsil, siis ma ei tea kas ta oleks sellega rajale tagasi ka jõudnud või ei :D Kui hobune oli ka traavis soe, proovisime samuti sääre eest astumisi, nüüd juba platsil. Paremale astudes ei tahtnud ta mul kuidagi rajale õigeks ajaks jõuda, kuid vaikselt hakkas juba tulema. Vasakule tahtis aga kiirustada ja seetõttu ei jõudnud õigeks ajaks rajale, samuti vedas kaela pauna. Vaikselt hakkasin nippidele pihta saama ja saime ka hobuse kenasti lõpuks rajale. Pean ise jälgima, et ma oma vastassäärt liiga taha ei ajaks ja koguaeg peale jätaks, impulsse pean saatma, mitte täiesti jõust suruma :D

Keskmine traav oli päris hull. Ma teen selle vea, et annan talle ratsme järele ja ta vajub kohe esiotsale ja üle ratsme. Pean ise istuma sirgelt edasi ja ratset ei anna järele. Lasime mööda pikka põlluäärt keskmist traavi mitu korda edasi-tagasi, Matu kippus galopile minema, kuna tal oli traavis nii raske seal vee sees joosta. Aga sain õige maitse suhu ja nüüd tean, mida keskmises traavis taga pean ajama.

Galopis on kõige raskem ikkagi keskliinile sissesõidud. Kuna ma pole Matult nõudnud koondgaloppi, siis laia galopiga ei taha eriti ära mahtuda sinna. Proovisime siis Matuga koondgaloppi ja kui ise lõpuks õlad puusast pisut tahapoole viisin sain ka Matu lühemaks. Pean meeles pidama koguaeg, et õlad taga, rind ees ja käsi liigub puusale vastu, et hoida hobune eest kõrgem ning igal sammul saadab jalg impulssi. Nii traavis kui sammus vaja leida stabiilne rütm. Harjutus ise ei tulnud endiselt ideaalselt välja, kuid kuna plats oli pisut kehva, Matu noor ja mina loll, siis võib tegelikult rahule jääda.

Kolmapäeval läksin ka sõitma. Tavaliselt on Matu käinud ülepäeviti sõitmas, kui see nädal otsustasin teisiti, kuna mu kaasa tuli koju. Teisipäev, kolmapäev trennis, siis 3 päeva puhkust ja pühapäeval jälle trenn. Esmaspäev puhkab ja teisipäeval jälle Krista trenn. Kahju, et saan vaid 2 korda sõita ennem Krista tulekut, aga ma nii kardan teda üle sõita. Ta hetkel käib niiii suure heameele ja rõõmuga trennis, ei taha seda temalt ära võtta. Eelmise aasta sügisel oli ta juba nii tüdinenud, ei taha see aasta sama viga teha.

Igatahes, kolmapäeval võtsin endale kavva maastikul keskmise traavi sõitmise. Meil on head pikad liivateed kus peal saab pikalt sirgelt traavi lasta. Lähen mina siis nendele radadele ja ühele teele veetud suurem koorem killustikku peale. Läksin siis ühele teisele teele ning see uppus vee all. Hakkasin juba käega lööma oma keskmisetraavi trennile, kuid leidsin kellegi põllukese, kus peal sai järjest 200m traavi lasta. Hea, kuiv ja sile oli. Ikka lasin pisut kiirustama ja eest andsin käed kohati järele, kuid noh, ma ka ju alles õpin :D Põhimõtteliselt hakkas välja kah tulema hädapärast.

Galoppi üritasin sõita lühikeselt, kohatu tuli juba päris hästi välja. Matuke oli lõpuks nii väsinud, et käisin korra platsult läbi, tegin 2x sääre eest ära traavis (need tulid hästi välja) ja lõpetasin ära ja jalutasin kohe maha. Tegi kokku kolme harjutust: keskmine traav, koondatud galopp ja 2x sääre eest ära. Tundub jube kerge ja vähe harjutusi, aga nii läbi võttis :D Pulsikell näitas samuti päris suuri numbreid.

Meil on plaanis minna 12. aprill Kurtnasse võistlema. Plaanis skeemid A21 (mida pole a kordagi sõitnud ega isegi pähe õppinud, pühapäevaks pean pähe õppima, et kasvõi 1x läbi sõita, siis jääb meelde) ja L4. L4 on üsna keeruline. Meile raskemad harjutused on keskliinile sõit, kohe esimese tähevahes 10m volt ja koheselt peale volti vastassuunda sääre eest astumine kuni otsatäheni. Ja seda tuleb teha 2x mõlemat pidi. Siis on vaja X'is sammust galopile tõsta, kohe peale seda keskliinile ja kohe sealt edasi kontra. Peale keskmist galoppi mööda rada on vaja ruttu hobune kokku saada, uuesti keskliinile ja kohe kui hobune esimeses tähevahes otsa on, siis galopist hetkega sammule. Lõpu keskliin näeb välja veel selline: traavis keskliinile, ennem X galopp ja viimases tähevahes galopist PEATUS :D Ma arvasin, et ei saa sellega iialgi hakkama, aga õnneks Matu selline flegma ja talle meeldib allüürivahetusi aeglasemaks vahetada :D Raske on teda ainult täiesti sirgena hoida, kipun sääred ära unustama ja sadulas ette vajuma, nii vajub ka Matu küljele viltu.

Pühapäev, kui plats vähegi kannatab, prooviks sõita mõlemad skeemid ühe korra läbi. Lihtsalt selle mõttega, et mul tekiks lihasmälu :D Päriselt ka, mulle piisab kui saan skeemi läbi sõita ja jääb päris hästi meelde. Niisama huupi ei jää meelde. Matul tekib eriti hea lihasmälu, eriti teab kus tuleb sammule alati jääda :D

No comments:

Post a Comment